Kecskeméti MH. 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis látogatás
2009. szeptember 16

Látogatás a Griff fészekben.

A klub életének fontos napja érkezett el 2009. szeptember 16.-án,amikor is vendégségben jártunk a Kecskeméti MH. 59.Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Sajnos Kilián Nándor Dandártábornok Úr, a bázisparancsnok nem lehetett személyesen jelen ezért a számára elkészített JAS-39 Griff makettet és klubunk jelvényét munkatársának adtuk át. A csapatmúzeumban a kiállított tárgyak, felszerelések, fotók és makettek segítségével megismertük az ezred és a bázis múltját és jelenét.

A szinte kötelező sisak próba után elindultunk az egyik hangárba ahol a jelenleg rendszerben tartott repülőgép típusok egy-egy példánya várt minket.Régi ismerősként köszönt ránk az Albatrosz(L-39) és a nagyvas, a MiG-29-es. Ezekbe a gépekbe a vállalkozó szelleműek be is ülhettek és számtalan fotó is készült.Talán nem meglepő, hogy mindenki ki is használta ezt a lehetőséget... Mellettük szerényen húzódott meg a Griff(Jas-39) egy kordon mögött. Vendéglátóink kérésére nem fotóztuk a Magyar Légierő legújabb típusát amit könnyű volt betartani hiszen számtalan alkalom lesz még a következő évtizedekben ezen madarak megörökítésére.

Időközben a repülés is beindult, így szerencsénk volt látni néhány felszállást és némi műrepülést is. Bő másfél óra után elindultunk az MH.Légijármű Javító Üzem területére ahol – a tavalyi repülőnapon látott – felújított múzeumi repülő eszközöket nézhettük meg. A kiállított, szolgálatból kivont repülőgépek és helikopterek közül néhánynak a fülkéjét is kinyitották a számunkra. Csak a darázs veszélyre kellet figyelni és máris garantált volt az élmény!Az alábbi típusokat csodálhattuk meg: MiG-21MF, UM, Bis, MiG-23MF, Su-22M3 és L-39 Albatrosz. A helikopterek közül: Mi-8, Mi-1 és a félelmetes Mi-24-es. Itt sok apró részletet volt alkalmunk megfigyelni melyeknek nagy hasznát vesszük majd a makettek építése közben. Sajnos gyorsan elszaladt az idő és véget ért a program.Néhány társunk – kihasználva a jó időt és a még mindig folyó repülést – kilátogatott a kifutópálya végéhez, hogy másik szenvedélyüknek, a spotterkedésnek hódoljanak.

Nagyszerű nap volt és nagy élmény a klub tagjainak a bázison eltöltött idő.Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a lehetőségért Kilián Nándor Dandártábornok Bázisparancsnok Úrnak, a szervezésért Zám Krisztina Százados Kommunikációs Tisztnek, a kalauzolásért Gyuris Szilviának a Kommunikációs osztályról és mindenkinek aki segített abban, hogy létrejöhessen ez a találkozás!

Nem titkoltan hagyomány teremtő célzattal került megrendezésre ez a program, így mi mást is mondhatnánk búcsúzóul:

Jövőre veletek ugyanitt!