Festékszóró pisztolyok - 3. rész: Néhány típus részletezése

Festékszóró pisztolyok - 3. rész: Néhány típus részletezése

Az első két rész elméleti fejtegetései után most néhány festékszóró pisztoly részletesebb bemutatása következik. Talán nem meglepő, ha először a Harder & Steenbeck zászlóshajóival ismerkedhetünk meg. Előbb azonban egy kis személyes kitérő.

1. A kezdetektől a tudatos választásig 

Majd’ egy negyed századdal ezelőtt, a Kilián György Repülő Műszaki főiskolán láttam először festékszóróval készített repülőmodellt. Akkoriban – erősen túlbecsülve képességeimet – haladó makettezőnek gondoltam magam, ezért sokkoló élmény volt a saját (ecsettel festett) gépeimnél nagyságrendekkel jobb minőségű munkákat látni. A titkot „Aerograf”-nak hívták, és a nagy szovjet testvérnél lehetett beszerezni. Amikor sikerült megvásárolnom, optimista módon azt hittem, egy csapásra megoldom a festés gondjait. Nem így történt: az Aerograf és én soha nem lettünk barátok. Első festékszórós próbálkozásaim rendre rosszul sültek el: hol nyakig beterített az ezüst festék, hol a maketten folyt meg, hol meg nem jött ki semmi! Már majdnem feladtam a meddő próbálkozást, amikor barátom beállított egy Badger 150-es – igazi kétfunkciós – légecsettel. Ez az alsó tartályos, elnyűhetetlen „igásló” aztán 15 éven keresztül segítette munkámat. Először éreztem meg az airbrush örömét: annyi festék került – és olyan szélességben – a felületre, amennyit én akartam. Szép lassan megtanultam kamuflázst fújni, foltozni, „játszani” a nyomással-hígítással. A kilencvenes évek elején már egy kicsit többre vágytam, és kezdtem felismerni a Badger korlátait. A helyi művészellátó boltban láttam meg első felsőtartályos pisztolyomat, egy Paasche-t, ami – sajnálatosan – zsákutcának bizonyult. Ekkor kezdtem tudatosan foglakozni a festékszórókkal.  S, milyen a szerencse, megismerkedtem egy „airbrush-guru” grafikusművésszel, aki nem csak használta, hanem gyűjtötte is a légecseteket. Palettája akkoriban kb. 30 darabból állt. Sosem látott- sosem hallott típusok egész sorát próbálhattam ki a Paasche Turbotól az Olymposon, DeVilbissen, Iwatan, Grafon, Efben át a Rotringig, hogy a „kommerszebb” Kager, Badger, Hansa stb. márkákat ne is említsem. Rengeteget tanultam a pisztolyok felépítéséről, szerkezetéről; a különböző fej-kialakításokról, dűzni- és tűfajtákról. Két dolgot azonban hamar felismertem: ami egy művésznél beválik, az nem biztos, hogy megfelelő a makettezéshez (mi nem papírra, nem síkban fújunk, ráadásul más típusú festékekkel); illetve, hogy minden légecset speciális részfeladatokban nyújtja az ideális teljesítményt, nincs „általánosan” legjobb eszköz. Legalábbis a ’90-es évek közepén még nem volt.

És ma? Mert makettezőként ezt keressük: az elnyűhetetlen, pontos és precíz, a munkafázisok széles skáláján használható airbrusht. 

Némi elméleti – és gyakorlati tapasztalattal felvértezve, gondosan tanulmányozva a szaklapok írásait (megszűnéséig kedvencem volt az Airbrush Art & Action), végre tudatosan és célirányosan választhattam a számtalan szórópisztoly közül! 

2. Das Ideal?  Az Evolution-család  

A Harder & Steenbeck céget 1923-ban alapították Németországban. Légecsetek gyártásával a II. Világháború befejezése után kezdtek foglalkozni. Robusztus, megbízható termékeik igen népszerűek voltak. Újabb minőségi ugrást az jelentett, amikor Michael Strube 1992-ben átvette a vállalat irányítását, és Jens Matthiessennel az oldalán új modellek kifejlesztésébe kezdett. Ezek első darabja -1996-ban- a Colani lett, majd hamarosan követte az átdolgozott Grafo, és 1998-ban az első Evolution.  

Én Harder & Steenbeck pisztollyal először egy „régi” (lépcsős tűvel szerelt) Grafo képében találkoztam, s már akkor is lenyűgözött a tökéletes szóráskép, amit a 0,15-ös dűzni lehetővé tett. Az Evolutiont – és „kistestvérét” a Focust – az Airbrush Art & Action tesztjeiből és recenzióiból ismertem meg. Végül 2000-ben, néhai Horváth Ödi segítségével jutottam hozzá – az akkor még egyedüliként létező – Evolution Two in One-hoz. 

Az „alap” Evolution Two in One 

 Nehezen tagadhatnám, hogy elfogult vagyok, mert az első pillanattól kezdve úgy éreztem, ezt a pisztolyt nekem gyártották. Kinézetre – bár ez szubjektív – az Evolution elegáns, kecses, kitűnően formatervezett: vagyis egyszerűen szép. Kézbe véve feltűnő, hogy mennyire jól kalibrált a súlya (se nem nehéz, se nem könnyű – hosszú időtartamú munkákra alkalmas), és milyen kitűnő a súlyelosztása (nincs a műanyagnyeles légecsetekre jellemző „orra bukás”). A levegő/festék -szabályozó gomb kényelmes, csúszásmentes; útja a kitűnő tervezésnek köszönhetően jól megvezetett, egyenletes. A rugóerő gyárilag közepesre hangolt, de az egyéni ízlésnek megfelelően szabályozható. A légvezetékhez kapcsolódást – s ez külön figyelmesség az összes H&S gyártmányon – NW 2,7-es gyorskuplunggal oldották meg. A Two in One-t 2 ml-es, külön tömített, és fedéllel kiegészíthető gravitációs tartállyal látták el; de a dobozban egy 5 ml-es tartályt is mellékeltek. (Itt kell közbevetnünk, hogy az Evolutiont 15, 50 és 100 ml-es tartállyal, valamint oldaltartály-adapterrel is felszerelhetjük.)  A fej két részből áll: dűzni- és tűvédőből. A tűvédő furatos: a nagy, ferdén vágott nyílások remekül csökkentik a turbulenciát. A fej gumi-, az önbeálló rendszerű dűzni teflon tömítést kapott. (Szintén a H& S pisztolyok sajátossága, hogy a nagyobb igénybevételnek kitett részeket mindig teflonnal, a kisebb mechanikai-kémiai behatásúakat pedig gumigyűrűvel tömítik.) Az első Evolution Two in One-okat 0,2-es és 0,4-es dűznivel-tűvel szállították. A pisztoly szórásképe tökéletes, és minden festékkel (akril-, észter-, és enamel bázisúakkal) használható. Az „alap” Two in One nem rendelkezik tűhatárolóval, de a H&S kiegészítői között megtalálhatjuk a memória-funkcióval rendelkező Quick Fix-et, melyet a „gyári” nyél lecsavarása után könnyedén rögzíthetünk. A pisztoly szerkezeti elemeinek megmunkálása, kidolgozása első osztályú. A szétszerelés egyszerű, a sérülési kockázat minimális. A karbantartási igény alacsony (jellemző, hogy 8 évnyi intenzív használat után egyetlen tömítést kellett kicserélnem a tartály és a test között, valamint a rugóerőt kellett – szintén egy alkalommal – állítani), a pisztoly takarítása könnyen végrehajtható. A dűzni tisztításához – ha a szennyeződés és lerakódás különösen makacsnak bizonyul – a H&S „célszerszámot” készített, mely 0,15-ös méretig gyors, biztos és sérülésmentes megoldást kínál.

Az Evolution-család tagjai 

Az elmúlt tíz évben az Evolution számos fejlesztésen átesett, s mára az egyéni igényeknek megfelelő modellek egész sora csalogatja a vásárlókat. 

A, Evolution Two in One  

Az „alap” pisztolyt jelenleg a következő dűzni-variációkban ajánlják: 

 • Evolution 0.15 + 0.2 mm Two in One FINE
 • Evolution 0.2 + 0.4 mm Two in One STANDARD
 • Evolution 0.4 + 0.6 mm Two in One MEDIUM

B, Evolution Silverline 

A „Silverline” fő különbsége az „alap” pisztolyhoz képest, hogy – memória-funkcióval nem rendelkező – „tekerős” tűhatárolóval szerelték fel. Külső megjelenésében változtattak a test díszítésén: az eddigi „gyűrűs” középrészt formatervezett fém alkatrész váltotta. A belső elemek azonosak a „sima” Two in One-al. A különböző dűzni-méreteknek megfelelően az alábbi modellek kaphatók:

 • Evolution Silverline 0.15 + 0.2 mm Two in One FINE
 • Evolution Silverline 0.2 + 0.4 mm Two in One STANDARD
 • Evolution Silverline 0.4 + 0.6 mm Two in One MEDIUM

C, Evolution FPC Silverline 

Az FPC betűszó a Fine Pressure Control-t, vagyis a pisztolyon történő finom nyomásállítás lehetőségét jelzi. Az NW 2,7-es gyorskuplung felett találjuk az FPC-t, mellyel 20-100 %-ig módosíthatjuk a nyomást. Egyebekben az FPC megegyezik a Silverline-al. A pisztolyt jelenleg a következő dűzni-variációkban ajánlják:  

 • Evolution FPC Silverline 0.15 + 0.2 mm Two in One FINE
 • Evolution FPC Silverline 0.15 + 0.4 mm Two in One STANDARD
 • Evolution FPC Silverline 0.4 + 0.6 mm Two in One MEDIUM

D, Evolution X 

Az Evolution alsótartályos variációja az „X” sorozat. Jelenleg a következő variációkban kapható: 

 • Evolution X 0.15 + 0.2 mm
 • Evolution X 0.4 + 0.6 mm
 • Evolution X 0.4 mm SOLO

Utóbbi pisztoly érdekessége, hogy csak egy dűzni tartalmaz, hasonlóan a 2000-ben megjelent Focus-hoz. (A Focus szerkezetében teljesen megegyezett az Evolution-el, de díszítőelemeit nélkülözte, így árát a H&S alacsonyan tudta tartani.) 

Különleges, említésre méltó darab a matt fekete színű Evolution - Limited Edition, melyet 2003-ban, a H&S alapításának 80. évfordulójára adtak ki, korlátozott példányszámban – és meglehetősen borsos áron. A Limited Edition belsőleg gyakorlatilag megegyezik az Evolution 0.2 + 0.4 mm Two in One STANDARD-al.

3, Non plus ultra? Az Infinity 

A Harder & Steenbeck legújabb modellje a 2007-ben megjelent Infinity. A pisztoly futurisztikus vonalaival, látványos díszítőelemeivel vonja magára a figyelmet. Ám ez esetben a gyönyörű „külcsíny” együtt jár a minőségi, felhasználó-barát belső tartalommal. A H&S mérnökei az új airbrush tervezésekor érezhetően építettek az Evolution fejlesztése során szerzett tapasztalatokra, és egy kompromisszumok nélküli festékszórót alkottak. 

A fújáskép szempontjából a legfontosabb módosítás a „tüskés” tűvédő alkalmazása. E kellő védelmet adó, de a turbulenciát teljesen kiküszöbölő megoldásnál jelenleg nincs jobb. A gyakorlatban olyan közel mehetünk a maketthez, hogy a „tüskék” a felülethez érnek: a szóráskép nem fog változni. A „tüskés” tűvédő és a 0,15-ös dűzni kombinációja a legfinomabb munkák elvégzését könnyíti meg. Az ún. elő- vagy utóárnyékolás; az apró foltozás (akár ’72-ben is), az „arabesken”-ek (magyarul a „kukacos” kamuflázsok) festése gond nélkül kivitelezhető. (Az Infinity-hez mellékelt második, speciális tűvédőről a „Festékszóró pisztolyok” 2. részében olvashat az érdeklődő.)

A fújás sávszélességének megtartását a beépített, memória-funkcióval rendelkező, továbbfejlesztett (beosztással ellátott) Quick Fix biztosítja. Az Infinity-nél tovább finomították a festék/levegő -szabályozást is. A pisztoly alig érezhetően könnyebb az Evolution-nél, ám egyensúlya változatlanul kitűnő maradt. Ugyanakkor a mérnökök nem nyúltak a dűznik, tűk, tömítések, festéktartályok, levegőellátás bevált rendszeréhez. Így a H&S hagyományait folytatandó, – kevés kivételtől eltekintve – oda-vissza csereszabatosak a Colani, Grafo, Evolution és Infinity alkatrészei. Az Infinity-t – bár várhatóan lesz ilyen kiadás &ndah; tehát már most elláthatjuk FPC rendszerrel, vagy akár festhetünk vele 0,6-os dűznivel is.

Bátran kijelenthetem, hogy az Infinity hibátlan! Vagyis csak majdnem, ugyanis az ára közel kétszerese a „sima” Evolution Two in One-nak. S, ha az „alap” Evolutiont Quick Fix-el és Infinity-fejjel szereljük fel (ugyanolyan szórásképet kapva, mint a „gyári” Infinity), még mindig kb. 50 euróval kevesebbet fizetünk. Ez pedig nem kevés pénz. Hogy ér-e ennyit a gyönyörű forma, mindenkinek magának kell eldöntenie. 

Az Infinity jelenleg két variációban kapható: 

 • Infinity 0.15 + 0.4 mm Two in One 
 • Infinity 0,15 SOLO